Ekologiczny ziemniak fioletowy (truflowy) Vitelotte Noire

5/5

14.00 

Cena za 1 kg

Brak w magazynie

Opis

Fioletowy ziemniak na obiad ?
TAK, to możliwe. Ziemniaki truflowe, zwane również – Vitelotte noire, Negresse lub chińskimi truflami, to francuska odmiana niebiesko-fioletowych ziemniaków.
Charakteryzuje się podłużnym, wydłużonym kształtem i jest poprzedzielany niewielkimi bruzdami. Skórka jest szaro-fioletowa, miąższ o intensywnym fioletowym kolorze. Fioletowy kolor pochodzi od barwników antocyjanowych które są antyutleniaczami i nie tylko wspierają odporność, ale wykazują silne działanie antystarzeniowe.
Jak smakuje kartofel Vitelotte? W smaku przypomina standardowego ziemniaka, jednak jest dosyć wytrwany. Wiele osób wyczuwa w nich delikatną orzechową nutę, lekko zbliżoną do jadalnych kasztanów.
Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i sodu. dzięki czemu jest nisko kaloryczny. Zawiera błonnik, białko, węglowodany, witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Obniża również ciśnienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego.
Gotowanie tych ziemniaków trwa trochę dłużej niż w przypadku klasycznych ziemniaków – ok 20-25 minut. Preferuje się gotowanie w mundurkach. Wspaniale smakują również gotowane na parze. Bulwa w kolorze fioletowym pozostaje również po obróbce termicznej.
Można przyrządzać z nich puree, który ma maślany, kremowy smak. Ziemniaki truflowe nadają się do sałatek, mięs i serów. Przygotowuje się z nich smakowite chipsy i frytki.

Opinie

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Ekologiczny ziemniak fioletowy (truflowy) Vitelotte Noire”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *