Opis
Fioletowy ziemniak na obiad ?
 TAK,  to możliwe. Ziemniaki truflowe,  zwane również – Vitelotte noire, Negresse lub chińskimi truflami, to francuska odmiana niebiesko-fioletowych ziemniaków.
 Charakteryzuje się podłużnym, wydłużonym kształtem i  jest poprzedzielany niewielkimi bruzdami. Skórka jest szaro-fioletowa, miąższ o intensywnym fioletowym kolorze. Fioletowy kolor pochodzi od barwników antocyjanowych które są antyutleniaczami i nie tylko wspierają odporność, ale wykazują silne działanie  antystarzeniowe.
 Jak smakuje kartofel Vitelotte? W smaku przypomina standardowego ziemniaka, jednak jest dosyć wytrwany. Wiele osób wyczuwa w nich delikatną orzechową nutę, lekko zbliżoną do jadalnych kasztanów.
 Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i sodu. dzięki czemu jest nisko kaloryczny. Zawiera  błonnik, białko, węglowodany, witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, magnez, żelazo i wapń. Obniża również ciśnienie i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego.
 Gotowanie tych ziemniaków  trwa trochę dłużej niż w przypadku klasycznych ziemniaków – ok 20-25 minut. Preferuje się gotowanie w mundurkach. Wspaniale smakują również gotowane na parze. Bulwa w kolorze fioletowym pozostaje również po obróbce termicznej.
 Można przyrządzać z nich puree, który ma maślany, kremowy smak. Ziemniaki truflowe  nadają się do sałatek, mięs i serów. Przygotowuje się z nich smakowite chipsy i frytki.
 
 



 
  
  
  
  
 
Opinie
Na razie nie ma opinii o produkcie.