O NAS

Nasza pasja

Jesteśmy małym, rodzinnym gospodarstwem rolnym, sięgającym kilku pokoleń wstecz. Nasze królestwo to warzywa, zboże oraz zwierzaki. Kiedyś była to forma przeżycia, dziś pasja i miłość. Miłość do pracy, która daje satysfakcję i radość kolejnego dnia. Jest to dla nas również sposób na życie i uczciwe zarabianie.

W zgodzie z naturą

Praca to nie jedyna nasza miłość… Kochamy dobre i naturalne jedzenie, jedzenie które daje zdrowie!  Szanujemy każdy listek, źdźbło, każde ziarenko, a tym bardziej każde nowe życie które się u nas pojawia. U nas nie wyrzucamy odpadków do śmieci. Żywimy nimi nasze zwierzaki i robimy życiodajny kompost.

Własne, certyfikowane gospodarstwo ekologiczne

Dobre jedzenie, to również jedzenie z pewnego źródła. Takie zapewnienie daje przyznany nam kilka lat temu i corocznie odnawiany certyfikat produkcji ekologicznej (PL-EKO-05-006210/G/22/1). Ropica Polska, niecka rzeki Ropy, pagórki Beskidu Niskiego, świetny mikroklimat…

Tradycyjne metody uprawy i hodowli, okraszone nowoczesnością

Kiedyś słyszeliśmy … u Was Średniowiecze. To nie Średniowiecze tylko ŚWIADOMOŚĆ. Mamy właściwe maszyny i urządzenia które wykorzystujemy maksymalnie, ale też sporo pracy wykonujemy ręcznie, po to aby wyeliminować do zera chemiczne środki ochrony roślin oraz nawozy sztuczne. Pestycydy odkładają się w ziemi na kilka lat, a nasza ziemia ich nie zna 🙂 

Ziemia która pachnie

Czy ziemia może pachnieć ? A i owszem, jeśli jest zdrowa, zasobna w życiodajną próchnicę,  wodę i mikroorganizmy efektywne. My o naszą ziemię dbamy i jako nieliczni „dokarmiamy” ją EM-ami (głównie są to bakterie kwasu mlekowego namnażane w procesie fermentacji). Gleba bogata w probiotyczne, mikrobiologiczne życie jest jak mąka wzbogacona o zaczyn. Chleb, który codziennie jemy, powstaje z tej prostej mieszaniny – mąki, wody i bakterii. Podobnie jest z glebą. Wzbogacona kompozycją pożytecznych mikroorganizmów rodzi piękny, smaczny i zdrowy plon.

Warzywa, które smakują jak dawniej …

W czasach naszego dzieciństwa środowisko nie było aż tak skażone a gleba nie była wyeksploatowana i zatruta opadami atmosferycznymi przesyconymi metalami ciężkimi. Właśnie to metale ciężkie zmieniają smak roślin. Nasze warzywa, mając ochronę z EM-ów nie pobierają metali ciężkich, dzięki czemu zachowują swój naturalny smak i właściwości.

Starannie dobrane odmiany

Ziemia, sposób uprawy, miłość i lata pracy pozwoliły nam wyselekcjonować takie odmiany warzyw i zbóż, które najlepiej radzą sobie w naszym mikroklimacie i są dla nas i naszych klientów najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Nasze „must have” to nieskończona paleta barw, smaków, kształtów.

Gwarancja jakości

Nie tylko certyfikat jest gwarancją jakości. Taką gwarancją są nasze nazwiska oraz to, że wszystko co oferujemy pochodzi wyłącznie z naszego gospodarstwa. Przyprawy i dodatki (do przetworów), których nie jesteśmy w stanie sami wyprodukować, starannie dobieramy i selekcjonujemy. Nie produkujemy na masową skalę, nie zaopatrujemy marketów. Każde warzywo, ziarno czy słoik przechodzi przez nasze ręce i trafia bezpośrednio do Was lub do lokalnego sklepu.    

Stawiamy na młode pokolenie – edukacja

Wasze dziecko nigdy nie widziało jak rośnie marchewka ? Nie zna zbóż ? Chciałoby poczuć smak wykopkowego pikniku ? Nasze drzwi są zawsze otwarte. Z przyjemnością oprowadzimy, pokażemy i wytłumaczymy.  Zapraszamy indywidualnie oraz grupy przedszkolaków i wczesnoszkolne 🙂

Bezpieczeństwo

Działamy w 100% legalnie i zgodnie z obowiązującymi przepisami. Pracujemy jako gospodarstwo rolne zgłoszone do rejestru zakładów prowadzących Rolniczy Handel Detaliczny. Jesteśmy pod stałą kontrolą Inspekcji Weterynaryjnej, Sanitarnej oraz Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Regularnie przechodzimy badania lekarskie, badamy używaną wodę oraz co najmniej raz w roku w gospodarstwie odbywa się kontrola organu certyfikującego, wydającego świadectwo „zielonego liścia”.

CERTYFIKATY