Jesteśmy małym, rodzinnym gospodarstwem rolnym, sięgającym kilku pokoleń wstecz. Nasze królestwo to warzywa, zboże oraz zwierzaki. Kiedyś była to forma przeżycia, dziś pasja i miłość. Miłość do pracy, która daje satysfakcję i radość kolejnego dnia. Jest to dla nas również sposób na życie i uczciwe zarabianie.
Praca to nie jedyna nasza miłość… Kochamy dobre i naturalne jedzenie, jedzenie które daje zdrowie! Szanujemy każdy listek, źdźbło, każde ziarenko, a tym bardziej każde nowe życie które się u nas pojawia. U nas nie wyrzucamy odpadków do śmieci. Żywimy nimi nasze zwierzaki i robimy życiodajny kompost.
Dobre jedzenie, to również jedzenie z pewnego źródła. Takie zapewnienie daje przyznany nam kilka lat temu i corocznie odnawiany certyfikat produkcji ekologicznej (PL-EKO-05-006210/G/22/1). Ropica Polska, niecka rzeki Ropy, pagórki Beskidu Niskiego, świetny mikroklimat…
Kiedyś słyszeliśmy … u Was Średniowiecze. To nie Średniowiecze tylko ŚWIADOMOŚĆ. Mamy właściwe maszyny i urządzenia które wykorzystujemy maksymalnie, ale też sporo pracy wykonujemy ręcznie, po to aby wyeliminować do zera chemiczne środki ochrony roślin oraz nawozy sztuczne. Pestycydy odkładają się w ziemi na kilka lat, a nasza ziemia ich nie zna 🙂
Czy ziemia może pachnieć ? A i owszem, jeśli jest zdrowa, zasobna w życiodajną próchnicę, wodę i mikroorganizmy efektywne. My o naszą ziemię dbamy i jako nieliczni „dokarmiamy” ją EM-ami (głównie są to bakterie kwasu mlekowego namnażane w procesie fermentacji). Gleba bogata w probiotyczne, mikrobiologiczne życie jest jak mąka wzbogacona o zaczyn. Chleb, który codziennie jemy, powstaje z tej prostej mieszaniny – mąki, wody i bakterii. Podobnie jest z glebą. Wzbogacona kompozycją pożytecznych mikroorganizmów rodzi piękny, smaczny i zdrowy plon.
W czasach naszego dzieciństwa środowisko nie było aż tak skażone a gleba nie była wyeksploatowana i zatruta opadami atmosferycznymi przesyconymi metalami ciężkimi. Właśnie to metale ciężkie zmieniają smak roślin. Nasze warzywa, mając ochronę z EM-ów nie pobierają metali ciężkich, dzięki czemu zachowują swój naturalny smak i właściwości.
Ziemia, sposób uprawy, miłość i lata pracy pozwoliły nam wyselekcjonować takie odmiany warzyw i zbóż, które najlepiej radzą sobie w naszym mikroklimacie i są dla nas i naszych klientów najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe. Nasze „must have” to nieskończona paleta barw, smaków, kształtów.
Nie tylko certyfikat jest gwarancją jakości. Taką gwarancją są nasze nazwiska oraz to, że wszystko co oferujemy pochodzi wyłącznie z naszego gospodarstwa. Przyprawy i dodatki (do przetworów), których nie jesteśmy w stanie sami wyprodukować, starannie dobieramy i selekcjonujemy. Nie produkujemy na masową skalę, nie zaopatrujemy marketów. Każde warzywo, ziarno czy słoik przechodzi przez nasze ręce i trafia bezpośrednio do Was lub do lokalnego sklepu.
Wasze dziecko nigdy nie widziało jak rośnie marchewka ? Nie zna zbóż ? Chciałoby poczuć smak wykopkowego pikniku ? Nasze drzwi są zawsze otwarte. Z przyjemnością oprowadzimy, pokażemy i wytłumaczymy. Zapraszamy indywidualnie oraz grupy przedszkolaków i wczesnoszkolne 🙂
Działamy w 100% legalnie i zgodnie z obowiązującymi przepisami. Pracujemy jako gospodarstwo rolne zgłoszone do rejestru zakładów prowadzących Rolniczy Handel Detaliczny. Jesteśmy pod stałą kontrolą Inspekcji Weterynaryjnej, Sanitarnej oraz Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Regularnie przechodzimy badania lekarskie, badamy używaną wodę oraz co najmniej raz w roku w gospodarstwie odbywa się kontrola organu certyfikującego, wydającego świadectwo „zielonego liścia”.
Ropica Polska 38
38-300 Gorlice
[Zobacz na mapie]
tel. +48 786 867 433
e-mail: info@benatur.pl
Made with ♡ by DrBiz.eu